Είμαστε πλέον στο Παρά Πέντε!!

Η Ανάπλαση της Δραπετσώνας, που είναι το μέλλον αυτής της πόλης και των κατοίκων της, ξεκίνησε το 1993 με τις καλύτερες προϋποθέσεις, και αφού διέγραψε μια πορεία ανοδική ως το 2000 περίπου, έφτασε σήμερα σε μια κατάσταση όπου τα συμφέροντα χορεύουν και το αύριο της πόλης είναι αμφίβολο. 15 χρόνια μετά η δική μας ανικανότητα, τα τραπεζικά και άλλα συμφέροντα, η κυβερνητική αδιαφορία, ακόμα και η αδιαφορία των ίδιων των Πολιτών πολλές φορές, έφεραν το θέμα στο ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ. Δεν έχουμε καιρό, κάποιοι πρέπει να ξυπνήσουν πριν να είναι πολύ αργά., Ελπίδες μας, τα κινήματα, τα παλιότερα όπως η Παμπειραϊκή Επιτροπή και να καινούρια όπως οι ομάδες πρωτοβουλίας που συγκροτήθηκαν πρόσφατα και βάζουν το θέμα ευθέως: Μας χρωστούν, δεν τους χρωστάμε!
Ο Πλανήτης ολόκληρος είναι στο Παρά Πέντε!
Η υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλεί τις καιρικές αναστατώσεις που ζήσαμε και ζούμε, οι πυρκαγιές που ζήσαμε και οι πλημμύρες που έρχονται, η εξάντληση των μη ανανεώσιμων πόρων και πηγών ενέργειας, η αλόγιστη χρήση των τεχνολογιών χωρίς προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, δείχνουν ότι κάποια μέτρα πρέπει να ληφθούν άμεσα και μόνο η εγρήγορση των Πολιτών μπορεί να τα επιβάλει!
Ο κόσμος μας είναι στο Παρά Πέντε!
Η Παγκοσμιοποίηση που κινείται σε μια λάθος κατεύθυνση, προσπαθεί να δημιουργήσει δίπλα στον ενιαίο οικονομικό χώρο και μια άχρωμη και άγευστη πολιτισμική σούπα για να διευκολύνει -με την απώλεια κάθε τοπικής ταυτότητας– την υποταγή των ασθενέστερων χωρών στις οικονομικές διαθέσεις της παγκόσμιας νέας αυτοκρατορικής τάξης, Ο κόσμος χρειάζεται να ξυπνήσει από τον λήθαργο.
Η Δραπετσώνα είναι στο Παρά Πέντε
Η πόλη τέρας που ορθώνεται κάθε μέρα μπροστά μας, με κτήρια ογκώδη και πανύψηλα οφείλεται στο ότι δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα τώρα. Συντελεστής δόμησης, περιορισμοί καθ’ ύψος, ρυθμιστικό σχέδιο, όλα μένουν για αύριο εξ αιτίας της ατολμίας και της ελάσσονος προσπάθειας. Από τα μικρά πράγματα όπως οι καθυστερήσεις των δρομολογίων, ως τα σπουδαιότερα, όπως η ίδια η μορφή της πόλης, όλα έχουν μπει στον αυτόματο. Εφαρμόζουμε σαν πόλη τα σχέδια που εκπονήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 [ανάπλαση, γκρεμός, δρόμοι κλπ.] γιατί δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ ΝΈΟ ΣΧΕΔΙΟ και καμιά καινούρια έμπνευση για την πόλη!
Το λεκανοπέδιο είναι στο Παρά Πέντε
Το κυκλοφοριακό μας πνίγει, το πράσινο λείπει απελπιστικά, η ομορφιά σπανίζει, τα προβλήματα σε ημερήσια διάταξη, ένα ολόκληρο Λεκανοπέδιο με 4-5 εκατομμύρια κατοίκους στενάζει υπό συνθήκες τριτοκοσμικές. Η ακριβοπληρωμένη ανάσα του 2004 εξαντλήθηκε σχεδόν χωρίς σπουδαία απόδοση. Αν δεν ξυπνήσουμε, πολύ σύντομα θα είναι ήδη αργά!
Χρειάζεται, μέσα σε όλα αυτά, ένα περιοδικό σαν αυτό που κρατάτε στα χέρια σας; Έχει νόημα μια ακόμα εκδοτική προσπάθεια, τοπικής σχετικά εμβέλειας, μέσα στις τόσες πληροφορίες και παραπληροφορήσεις;
Η απάντηση από εμάς είναι «ναι»
Χρειαζόμαστε το περιοδίκό "Η Δραπετσώνα ΣΗΜΕΡΑ" για να τα συζητάμε όλα αυτά, για να μη μας πιάνουν κορόιδο, για να έχουμε βήμα, να ανταλλάσσουμε απόψεις, για να αλλάζουμε εμείς το μέλλον μας!
Χρειαζόμαστε αυτό το περιοδικό για να το μετατρέψουμε σε συλλογική συνείδηση ή συλλογικό υποσυνείδητό μας.
Για να μπορούμε να θίγουμε τα θέματα, να υπενθυμίζουμε σε όλους ότι υπάρχει φωνή διαμαρτυρίας, θετικής πρότασης, εναλλακτικής οπτικής. Για την μεγάλη παρέα που δημιουργούν τα έντυπα της γειτονιάς, για την κοινότητα που ολοκληρώνουν οι δημόσιες καταθέσεις ψυχής. Για όλα αυτά, η "Δραπετσώνα ΣΗΜΕΡΑ" είναι από σήμερα εδώ, σαν ένας Πολίτης αυτής της πόλης που δεν θέλει να τον πιάνουν κορόιδο ούτε να παίζουν παιχνίδια πίσω από την πλάτη του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: