Submitted by admin on Fri, 05/03/2010 - 08:42. ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Του Σάββα Ν. Αθανασίου:
Δύο είναι οι σημαντικές ειδήσεις που βγήκαν από τη χθεσινή (4/3/10) ανοιχτή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου για τον Πειραιά και τον ΟΛΠ, στην οποία προήδρευσε ο αντιπρόεδρος κ. Θεόδωρος Πάγκαλος: Θα δημιουργηθεί holding company στην οποία θα ενταχθούν τα λιμάνια Ελευσίνας, Πειραιά, Λαυρίου και Ραφήνας υπό ενιαία διοίκηση, όπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου θα ενταχθούν τα έργα στο ΠΕΠ Αττικής, όπως επισήμανε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη.
Στην εισήγησή του ο κ. Θ. Πάγκαλος τόνισε ότι υπάρχουν προβλήματα στον Πειραιά, αλλά η σημερινή οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει να ανακοινωθούν και να υλοποιηθούν μέτρα για τα οποία δεν έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση. Πάντως, διευκρίνισε ότι τα ώριμα μέτρα που αναφέρονται στο λιμάνι έχουν ορίζοντα τριετίας. Η υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη διευκρίνισε, αναπτύσσοντας την αναπτυξιακή λογική των έργων ότι θα δοθούν συνολικά 1,5 δισ. ευρώ μέσα στην προσεχή 5ετία, ενώ οι πόροι θα αντληθούν από το ΕΣΠΑ, τα ΣΔΙΤ και δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ
Στη συνέχεια ο νομάρχης κ. Γιάννης Μίχας είπε ότι μέχρι σήμερα οι δήμοι του Πειραιά και ο ΟΛΠ θύμιζαν δύο ξένους στην ίδια πόλη και πρόσθεσε: «Το Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο Πειραιά σηματοδοτεί το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να ανατραπεί αυτή η σχέση, να ανατραπεί ο μονοδιάστατος ρόλος του Πειραιά και στην κατεύθυνση αυτή συνταχθήκαμε όλοι, ο ΟΛΠ, οι τοπικοί βουλευτές, οι φορείς της Αυτοδιοίκησης, οι παραγωγικές τάξεις που έχουμε ισχυρά οράματα και προτάσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.
Ετσι, βλέπουμε σήμερα ύστερα από χρόνια απόλυτης απραξίας και αδιαφορίας από την κεντρική διοίκηση να καταβάλλεται επιτέλους μια σοβαρή προσπάθεια ο ευρύτερος Πειραιάς να μπει δυναμικά στον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας με τη συνέργεια όλων. Και επειδή όπως ξέρετε μ' αρέσει πάντα να είμαι συγκεκριμένος, θέλω να σας πω ότι η νομαρχία Πειραιά στην προσπάθεια αυτή θα συμβάλει έμπρακτα. Συγκεκριμένα, με πόρους των οποίων το ύψος θα ανέλθει περίπου στα 4 εκατ. ευρώ αλλά και με την τεχνική μας υπηρεσία, παρέχοντας τεχνογνωσία και υποστήριξη».
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Επίσης, ο δήμαρχος Πειραιά κ. Παναγιώτης Φασούλας τόνισε ότι το εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, η επέκταση του λιμανιού για την κρουαζιέρα, το ξενοδοχείο πέντε αστέρων, το μονορέιλ περιμετρικά του λιμανιού, η ολοκλήρωση της λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου ως ταχείας κλειστής λεωφόρου μέχρι το λιμάνι, η υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ, από το Φάληρο μέχρι το λιμάνι, με δημιουργία ενδιάμεσου σταθμού μετρό στα Καμίνια, το τραμ και το μετρό, η μονοδρόμηση του οδικού δικτύου της πόλης του Πειραιά, η αποπεράτωση και λειτουργία του πύργου, η ανακατασκευή του ιστορικού ρολογιού, το νέο δημαρχείο, η λειτουργία του νέου Δημοτικού Θεάτρου, η ακτή πολιτισμού στο λιμάνι, το Πανεπιστημιακό και Τεχνολογικό Πάρκο στον Αγιο Διονύσιο, οι αστικές αναπλάσεις στο κέντρο και τις γειτονιές του Πειραιά είναι τα έργα που θα αλλάξουν την πόλη και το λιμάνι, είναι τα έργα που θα διαμορφώσουν τον Πειραιά του 21ου αιώνα.
ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι κκ. Σηφουνάκης, Μωραΐτης, Κουτρουμάνης και Βούγιας, γενικοί γραμματείς, βουλευτές και πρόεδροι των φορέων του Πειραιά. Συντονιστής του αναπτυξιακού σχεδίου ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος ανακοίνωσε και τα κύρια σημεία της διυπουργικής συνεδρίασης, τα οποία ήταν τα εξής:
1. Μπορεί η χώρα να βρίσκεται σε μια πορεία σταθεροποίησης των δημοσιονομικών της θεμάτων, παράλληλα όμως στηρίζεται ενεργά η αναπτυξιακή διαδικασία για να βγούμε από την οικονομική κρίση.
2. Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ και των βασικών υποδομών του Πειραιά ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ.
3. Δημιουργείται ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για τον Πειραιά με μόνιμη επιτελική επιτροπή ανάπτυξης για την παρακολούθηση εφαρμογής των έργων.
4. Τα έργα είναι ώριμα και με διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Στο επενδυτικό πρόγραμμα θα ενταχθούν και άλλα, μέσω της επιτελικής επιτροπής ανάπτυξης Πειραιά.
5. Ο ΟΛΠ και τα λιμάνια της Αττικής (Ελευσίνα, Λαύριο, Ραφήνα) θα σχηματίσουν στο πλαίσιο του αττικού συστήματος λιμένων εταιρεία holding.
6. Το σχετικό σχέδιο θα εξειδικευθεί εντός του 2010 από τα αρμόδια υπουργεία και τον ΟΛΠ.
7. Δημιουργείται στο Λιμάνι «πολιτιστική ακτή» με πλήθος υποδομών και δράσεων, στην Ηετιώνια Ακτή, η οποία θα δώσει νέα διάσταση στη σύζευξη πόλης και λιμένα.
8. Ο Πειραιάς με συγκεκριμένα περιβαλλοντικά έργα μετατρέπεται σε «πράσινο λιμάνι» τουρισμού - ναυτιλίας και πολιτισμού.